Inteligența artificială de la Google „calmează” traficul în aceste țări: Cum funcționează Green Light
Programul de semafoare AI al Google calmează acum traficul într-o duzină de orașe din întreaga lume. Proiectul Green Light vine la și mai multe intersecții anul viitor.
Cum funcționează Green Light de la Google
Au trecut doi ani de când Google a lansat pentru prima dată Project Green Light, un mijloc nou de a aborda poluarea la nivelul străzilor, cauzată de vehiculele care stau la semafor. La evenimentul „Sustainability ‘23”, compania a discutat câteva dintre primele constatări ale acestui program și a anunțat un alt val de extinderi pentru acesta.
Vezi și Semafoarele ar putea avea patru culori. Care este motivul
Vezi și Schimbarea de la Google Maps care te va ajuta enorm în traficul din București și nu numai
Mai exact, Green Light folosește sisteme de învățare automată pentru a parcurge datele Maps, pentru a calcula cantitatea de congestionare a traficului prezentă la un anumit semafor, precum și timpul mediu de așteptare a vehiculelor oprite acolo. Aceste informații sunt apoi folosite pentru a antrena modele AI care pot optimiza în mod autonom sincronizarea traficului la acea intersecție, reducând timpul de ralanti, precum și cantitatea de frânare și accelerare pe care trebuie să le facă vehiculele. Totul face parte din obiectivul Google de a-și ajuta partenerii să-și reducă colectiv emisiile de carbon cu o gigatonă, până în 2030.
Ce declară oficialii Google
Când programul a fost anunțat pentru prima dată în 2021, a fost un test pilot doar în patru intersecții din Israel, în parteneriat cu Israel National Roads Company, dar Google ar fi observat o „reducere cu 10 până la 20% a combustibilului și a timpului de întârziere la intersecții”, în timpul acelor teste. Programul pilot a crescut de atunci, răspândindu-se într-o duzină de orașe partenere din întreaga lume, inclusiv Rio de Janeiro, Brazilia, Manchester, Anglia și Jakarta, Indonezia.
Vezi și Tehnologia futuristă care le permite mașinilor să „vadă” după colț
„Astăzi suntem bucuroși să împărtășim asta… intenționăm să ne extindem în mai multe orașe în 2024”, a declarat reporterilor Yael Maguire, vicepreședintele Google Geo Sustainability, în timpul unui eveniment de săptămâna trecută.
„Cifrele timpurii indică posibilitatea ca noi să vedem o reducere cu 30% a opririlor. Credem că lumina verde este unică, deoarece este mai scalabilă și mai rentabilă pentru orașe decât opțiunile alternative. În mod ideal, orașele ar implementa modelele pe grile de blocuri de cartier pentru a crea „valuri” de propagare a luminilor verzi”.
Rămâne de văzut dacă Green Light se va implementa și la noi vreodată.